• Hívjon minket

    +36-76/506-980
  • Címünk

    6000 Kecskemét, Fráter György utca 4.
  • Hétfő - Péntek

    08:00 - 20:00

Kardiológia szakrendelés a Mediroyal Centrumban

 

A kardiológia a belgyógyászat egyik ága, mely a szív és az erek betegségeivel foglalkozó tudományág. Az emberek a kezdetektől különösen érzékeny szervnek tartották a szívet. Kínai, görög és római gyógyítók különös figyelmet szenteltek a pulzusnak, mint a mechanikus szívtevékenység jelzőjének.

A kardiológia nemcsak a szív veleszületett és szerzett megbetegedéseire koncentrál, hanem a vérkeringésre és a szívközeli véredényekre is. Az ezek alapján meghatározott szív- és érrendszeri, illetve kardiovaszkuláris megbetegedések fogalma tartalmazza többek között a magas vérnyomás, az agyi érkatasztrófa, a perifériás artéria-elzáródás betegségeket is. A modern kardiológia kezdete 1628-ra tehető, ekkor jelentette be William Harvey angol orvos a vérkeringés felfedezését.

Kardiológiai vizsgálat célja:

Mellkasi panaszok szíveredetének a tisztázása
Szívvel összefüggő panaszok, tünetek kivizsgálása
Ismert szívbetegségek követése, ellenőrzése

Kardiológiai vizsgálat részei:

Kórelőzmény felvétel
Fizikális vizsgálat
EKG

Kiegészítő vizsgálati lehetőségek:

Echocardiographia (Szív UH): Az echocardiographia a szív képalkotó módszerei közé tartozó eljárás. Jelentős a kardiológiai diagnosztikában, sürgősségi ellátás során a döntéshozatalban és a későbbi terápiában is. Alkalmas a pericardialis folyadék (a szívet körülvevő hártyák közötti folyadék) kimutatására, a szív belsejének és az abban lévő képleteknek a leképezésére, a kamrafal septum (a szív két kamrája közötti sövény) és szívüregek méretének megállapítására.
Terheléses EKG
24 órás EKG Holter vizsgálat: a 24 órás monitorozás segítségével diagnosztizálhatók a szívműködés rendellenességei (a magas vérnyomás, szívizombetegségek, szívritmuszavarok,  stb).
24 órás ABPM vizsgálat: 24 órás vérnyomásmérés
ABI vizsgálat: érszűkület vizsgálathoz javasolják, boka és felkaron végzett vérnyomás mérés, ahol a különböző mérési pontokon kapott értékek arányát vizsgálják.


Kardiológiai rendeléseinken várják Önt:

Dr. Boskó Mónika
Dr. Borszéki Katalin
Dr. Farkas Ervin
Dr. Király Csaba
Dr. Koncz István
Dr. Tóth Károly

 

Időpont kérése kardiológiai vizsgálatra

 

kardiologia300.jpg

Kardiológia szakrendelésünk